Om abstinenser

Abstinenser er en underlig størrelse, og de er helt individuelle. Der er stor forskel på, hvordan vi mennesker oplever abstinenser, men en fællesnævner er, at vi kan gennemleve dem og komme ud på den anden side, stærkere og i frihed. God forberedelse og langsom nedtrapning er en god måde at planlægge abstinenser på. Jeg er personligt ikke tilhænger af en kold tyrker eller pludselige/hurtige nedtrapninger.
Først og fremmest: Hvis du har abstinenser, kan årsagen være, at du er i gang med noget klogt – og snart vil du opleve, at kreativiteten kommer tilbage, lyset kommer tilbage, glæden og meningen med livet kommer tilbage – kærligheden kommer tilbage, følelserne … Styrken, troen og tilliden til dig selv kommer tilbage. Respekten for dig selv. Friheden… Der kommer til at ske mange gode ting for dig den næste måned!
Abstinenser er forskellige fra person til person. Men gennem min tid har jeg oplevet dem på min måde, og jeg har talt med andre, som har oplevet nogenlunde de samme ting.

Hvordan klares abstinenser?
Når kroppen ikke længere får sit stof, får man abstinenser. Abstinenser opleves forskelligt, afhængigt af, hvilket stof man er afhængig af, og hvilken person man er.

Her er en oversigt over de mest udbredte symptomer, og hvordan man kan klare sig igennem dem. Tænk kun kort tid fremad. Tænk på, at det også har en ende, og at du får det godt igen.

Oplever du stærk rygetrang?
Gå en tur, børst tænder, spis en sukkerfri pastil, lav en afspændingsøvelse, ring til en ven eller drik et glas vand og tæl til 50.
Oplever du utilpashed – som ved influenza?
Vær ekstra god ved dig selv, hvil dig, drik en kop te, lav en åndedrætsøvelse, tag en varm trøje på, tag et fodbad eller gå i sauna/tyrkisk bad. Mørk chokolade hjælper også her.
Oplever du nervøsitet, uro og rastløshed?
Gå eller løb en tur, besøg fitnesscenteret, gør rent, meditér, lav håndarbejde, vask op, lad mad, ryd op i skabe, sortér skuffer, undgå kaffe/koffein.
Oplever du koncentrationsbesvær?
Bevæg dig, lav åndedræts- og afspændingsøvelser, hold en tepause, drik vand.
Oplever du øget appetit?
Spis grønt, magert og groft, drik et glas vand, stimulér munden ved at tygge lakridsrod eller brug tandstikkere. Undgå fed og sød mad.
Oplever du humørsvingninger?
Dyrk motion, vær god ved dig selv og gør ting, der gør dig glad, tal med din partner/venner om, at du har det svært lige nu.
Oplever du hovedpine?
Drik et par glas vand, gå en tur, tag et varmt bad. Gå eller løb en tur, besøg fitnesscenteret, gør rent, meditér, lav håndarbejde, vask op, lad mad, ryd op i skabe, sortér skuffer, undgå kaffe/koffein.
Lægernes info om abstinenser
Der er skrevet mange artikler om abstinenser. Jeg har lægernes synspunkter med, fordi jeg selv har oplevet dem. Læger og forskere deler dem op i: “fysiske og psykiske” – og så lister de ellers sætninger som:
Abstinenser vedrørende hash, marihuana og pot giver en generel følelse af ubehag.
Abstinenserne ved narkotika-præparater som heroin, morfin og metadon er uro, kvalme, muskelsmerter, koldsved, gåsehud og søvnbesvær.
LSD, ecstasy og andre designerdrugs giver en generel følelse af ubehag og evt. flashbacks, hvor man genoplever episoder fra rusen.
Opkvikkende stoffer som amfetamin, kokain, crack og khat giver ofte abstinenser i lang tid. Man bliver træt, irriteret og føler lede ved livet. Man kan også risikere at få en stofpsykose, hvor man farer omkring og har hallucinationer og vrangforestillinger. Ofte uden, at man har styr på tid eller sted. I værste fald kan psykosen, især hvis man er specielt sårbar, blive kronisk og gå over i skizofreni.
Benzodiazepiner, dvs. sovemedicin og angstdæmpende medicin, giver uro, muskelsitren, angst og evt. delirium, hvor man bliver meget urolig og bange, ikke kender tid og sted, og ofte får hallucinationer, hvor man f.eks. ser små dyr, der kravler overalt. Og alt det er sandt nok. Det har de jo oplevet.

Men lægerne har ikke prøvet det.

Min erfaring er bare, at lægerne ikke aner ret meget om de reelle abstinenser. Lægen siger: “Du skal regne med 5-7 dages ubehag. Her, tag de her piller for at dæmpe ubehaget”… er noget, jeg har oplevet mange gange. Og det er helt vanvittigt! Som tommelfingerregel vil jeg ikke have noget medikament mod abstinenser. Det, at det gør ondt, og at jeg ikke kan sove, er sgu en del af helbredelsen. Og så skal alt, lægen siger, ganges med pi (3,14).
Så hvis du er i nedtrapning eller ved at skulle stoppe din medicin (metadon/suboxone), så sørg for, at din nedtrapningsperiode er lang nok. Og når du stopper helt med medicinen og bliver helt stoffri, så siger lægen ofte, at der går en uge til ti dage, før du er klar igen. Regn med 3-4 uger, før du kan sove ordenligt og er ok igen.

Det, jeg oplevede som det værste, var:
Den manglende søvn, alle tankerne, svært ved at finde ud af, hvad der er virkelighed og fantasi – og den indre uro.
At fryse og svede på skift. Opkast, diarré og migræne er normalt. Kroppen kan føles som en slap karklud.
At det gjorde ondt i alle muskler, led og alle andre steder, og at kroppen var i konstant smerte, uro samt en konstant voldsom hovedpine.
Det er vigtigt at sige, at i den abstinente periode falder mange tilbage, fordi de oplever, at det er alt for hårdt at gå igennem. Derfor er det en god idé at planlægge perioden ordentligt.

Man skal planlægge sådan, at man ikke er alene, og ikke har adgang til stoffer, piller osv.

Skrevet af : Martin Fritzen

Martin Fritzen

I mere end 13 år var jeg afhængig af alkohol & stoffer. Jeg mistede alt, var ved at dø flere gange. Det tog mig 4 år at blive stoffri.

I dag er jeg ansvarlig for esport hos Dansk Firmaidrætsforbund og holder foredrag om min vej ud af misbruget.

Martin Fritzen foredrag om misbrug

Clara, elevrådsformand, Nørresundby Gymnasium

…”Fra elevrådets side er vi ovenud imponerede over dit foredrag. Det var personligt og ærligt. Du var i stand til at lægge kortene på ordet og fortælle konsekvenserne af dit stofmisbrug uden at skjule noget. Derfor vil vi sige stort tak for du ville komme. Jeg har også været ude at snakke med de andre i elever på skolen og også de var meget tilfredse med dit foredrag. Særligt nævnes din ærlighed og måde at fremføre foredraget på i et normalt “nede på jorden” tonelege. Eleverne følte sig “trygge” ved dig da du virkede 100 % sandfærdig”

Foredrag om alkohol, pille & stofmisbrug

Fra Narkoman til Rollemodel – Sådan overvandt jeg 13 års stofmisbrug

Fra 1995-2009 var jeg dybt afhængig af rusmidler. Da misbruget var på sit højeste, indtog jeg hver dag en giftig blanding af 40-60 piller, hash, alkohol, amfetamin og kokain. Jeg var så langt ude, at jeg – uden skrupler – løj over for og stjal fra min familie. Jeg stjal fra min arbejdsplads og blev fyret. Jeg blev anholdt, jeg mistede alt og var ved at dø flere gange.

Ny, opdateret version af bogen udgivet i 2021

Fra narkoman til rollemodel

Få en gratis smagsprøve på bogen

Fra 1995-2009 var jeg dybt afhængig af rusmidler. Da misbruget var på sit højeste, indtog jeg hver dag en giftig blanding af 40-60 piller, hash, alkohol, amfetamin og kokain. Jeg var så langt ude, at jeg – uden skrupler – løj over for og stjal fra min familie. Jeg stjal fra min arbejdsplads og blev fyret. Jeg blev anholdt, jeg mistede alt og var ved at dø flere gange. Læs og oplev min levende fortælling, hvor jeg afslører, hvordan en simpel hovedpine startede mit misbrug og hvordan jeg brugte fire forsøg og flere år på at kæmpe mig tilbage til livet.

[mc4wp_form id="2837"]

DBC lektørudtalelse juni 2021: “En åbenhjertig og ærlig beretning om et liv på total deroute og om omsider at finde styrke og hjælp til at overvinde afhængigheden.”