Sådan håndterer jeg stoftrang

Stoftrang er mange ting. Jeg har haft stoftrang, når jeg ikke havde flere stoffer; når jeg var i behandling; når jeg havde taget en kold tyrker – og i dag, hvor jeg har været clean og stoffri siden 2010.
Når jeg beskriver disse metoder til at håndtere stoftrang, så er min hensigt at vise nogle værktøjer, som kan være med til at modstå stoftrang og (for)blive stoffri. Min hensigt er, at min åbenhed og ærlighed kan skabe håb og inspiration hos andre mennesker. Det er på eget ansvar at anvende den information, jeg deler.

Lad mig dø nu!
Jeg vågner med et sæt og er sindssygt angst for at blive kvalt i mit eget opkast. Der er otte meter fra min seng og ud på badeværelset. Jeg får tumlet mig ud af sengen, og fordi min krop er så afkræftet efter seks dage med de vildeste abstinenser, stoftrang, opkast og diarré, må jeg kravle ud på toilettet på alle fire. Jeg når kun lige akkurat derud, før jeg skal kaste op igen. Det gør ondt. Jeg har smerter i hver en celle, hver eneste fiber i min krop føles, som om den gennembores af tusind sløve knive på samme tid. Mit hoved føles, som om nogen er ved at slå hegnspæle i jorden med det. Jeg fryser, så jeg skælver af kulde, imens sveden løber ned ad min pande. Jeg mærker, hvordan sveden svier i øjnene, og kvalmen og smerterne er uudholdelige! STOFTRANG!! Shit! Jeg vil hellere bare dø end ligge her. Det er marts 2007 og en uge efter, at jeg har besøgt min læge og fortalt ham, at jeg er narkoman, at jeg har et misbrug af medicin, piller og stoffer. Lægen udskrev nogle andre piller til mig og bad mig derefter om at gå hjem og lige så stille komme ud af mit misbrug. Alene. Jeg blev syg og endte på sygehuset, hvor en overlæge bad mig smide alle mine piller ud og så ellers se at komme ud af det misbrug.

Nu ligger jeg her på alle fire i min lejlighed, midt i opkast og diarré, alene i en rodet og beskidt lejlighed… Jeg hader mig selv for den, jeg er. Jeg har prøvet at tage mit liv tre gange. Min mor er død. Min morfar er død. Flere gode venner og bekendte er døde. Jeg føler mig så skamfuld over det liv, jeg lever. Skyldfølelsen over ikke at ”udrette” noget, og den dårlige samvittighed, som fylder mig, alle de mennesker, jeg har såret og skuffet gennem mit liv. Kunne jeg bare skrige UNDSKYLD til dem alle sammen.
Hvorfor er jeg sådan en taber!?! Mit selvværd er helt i bund, og i nogle sekunder, her, midt på toiletgulvet, håber jeg bare, at jeg dør af de her skide abstinenser, stoftrangen er så sindssygt kraftig, så lige nu – midt på gulvet i opkast og sved – må det hele godt slutte.
Jeg har haft stoftrang flere gange, end jeg har lyst til at tælle. Jeg blev clean i 2010, og indimellem kommer lysten og trangen stadig til mig. Stoftrang … hvad er det egentlig? Hmmm… For mig er stoftrang en følelse. En lyst. En vane. Et ritual. En tanke. Et behov. En duft. En stemning.
Jeg ved, at det er helt individuelt, hvordan stoftrang føles. For mig er det en blanding af tanker og følelser, som nogle dage er mindre end andre.
Det vigtigste må være, hvordan man håndterer trangen, hvordan man reagerer.
Jeg vil prøve at give et par idéer til, hvordan jeg synes, at man kan håndtere stoftrang og undgå at tage stoffer / alkohol / medicin / hash mv.; jeg skriver bare ”rusmidler” fra nu af.
Mange giver op, fordi stoftrangen og abstinenserne er for slemme. Det kan jeg godt forstå – det har jeg også gjort nogle gange, men der ER en vej ud. Det, der virkede for mig, var blandt andet disse fem punkter:
1) Husk, hvorfor du vil være stoffri / clean / ædru
Som jeg startede med at skrive, så er min intention at give idéer til, hvordan man kan håndtere stoftrang, hvis man ønsker at (for)blive stoffri, og det første skridt synes jeg er at forstå, hvorfor du gør det?
Hvad vil du gerne opnå, når du er stoffri / clean / ædru? Et job? En uddannelse? Være et ”bedre menneske”? Et ”normalt” liv? At blive en god forælder? Da jeg gik i gang med min sidste behandling i 2009, anede jeg ikke, hvad jeg ville – men jeg vidste, at mit mål var at opnå et liv uden stoffer og uden misbrug. Jeg var ved at dø så mange gange, at jeg godt var klar over, at hvis jeg fortsatte med at tage stoffer, så ville jeg dø. Så jeg skrev en sætning ned på et stykke papir: ”Jeg vil være stoffri og clean. Hvis jeg tager stoffer, piller, medicin eller andre rusmidler, så dør jeg. Jeg vil se min lillesøster mere og være en bedre storebror”. Jeg lavede et par kopier af denne sætning og hængte den op forskellige steder. På spejlet på badeværelset. Ved kaffemaskinen og ved sengen. På den måde kunne jeg læse sætningen højt for mig selv, mindst nogle gange om dagen – og på den måde minde mig selv om mit mål og hvorfor jeg skal modstå stoftrang. Det virkede, fordi jeg hele tiden var 110 % fokuseret på at blive stoffri, og ikke mindst hvorfor jeg ville være stoffri, og hvad jeg ville opnå ved det.

2) Anti-ekstremer
Især lige i starten, når du er ved at bryde din dårlige vane, kan abstinenser og stoftrang synes udmattende, smertefulde og overvældende. Alt, du er i nærheden af, minder dig om dit stof. Musik, venner, mad, dufte, lyde og meget andet. Det faktum, at du ikke kan tilfredsstille din trang, kan lede til frustrationer, og du kan ende med at sige: ”Fuck det, jeg holder det ikke ud”… eller: ”Jeg tager bare lidt nu, så stopper jeg på mandag”. Prøv at undgå at bruge ord, som gør situationen værre, og zoom så lidt ud og se din situation i sammenligning med, hvad andre mennesker går igennem.
Har du det værre end de mange børn, som har lungebetændelse, pandehulebetændelse eller ørebetændelse, som har voldsomme smerter konstant i flere dage? Er din situation værre end de mange mennesker, som bliver stenet eller tortureret? Hvad har du prøvet i dit liv, som også var svært – men hvor du alligevel klarede det? Overlevede du? Jep! Ellers var du jo ikke lige her. Når du zoomer lidt ud og ser verden i et lidt større perspektiv, så kan du opleve, at din stoftrang ændrer sig fra at være ”sindssygt smertefuld og uudholdelig” til at blive… ubehagelig – og “ubehagelig” kan du godt tackle. At bruge mindre ekstreme ord og sætninger vil gøre dig stærkere og vil hjælpe dig igennem din stoftrang.

3) Ødelæg dine forventninger
Stoftrang er, i sin enkelhed, positive forventninger. Når vi har stoftrang, forventer vi, at hvis vi indtager det stof, som vores trang ønsker, så vil vi opleve noget positivt, vi vil få det bedre eller reducere noget ubehageligt. Her bliver vi nødt til at ødelægge de positive forventninger lidt og være kritiske.
Tænk videre end rusmidlerne. Afspil den kommende scene for dit indre blik. Forestil dig, at du tager stoffer eller drikker alkohol, og se for dit indre blik, hvordan det plejer at gå. Du fortsætter med at tage stoffer eller alkohol og kommer hjem, skæv eller fuld. Forestil dig, hvad din familie synes om dig? Hvordan har du det i morgen? Husk detaljerne i dit liv fra de perioder, hvor du har misbrugt rusmidler.
Når du oplever stof- eller drikketrang, kan du samtidig genkalde dig nogle af dine oplevelser fra din tid som misbruger. Tænk gerne på dine værste oplevelser, og husk at medtage de grimme detaljer. En måde at gøre det på er at stille dig selv et par spørgsmål… simpelthen gøre noget andet end det, du har gang i: gå i bad eller begynd at vaske op, og spørg så dig selv: ”Hvordan vil jeg have det, hvis jeg giver efter for min trang?” ”Hvad er konsekvenserne, hvis jeg giver efter?” ”Vil de negative konsekvenser fylde mere end de positive i det lange løb”? En anden måde er at forestille dig, at et menneske, som du elsker eller holder meget af – har den samme stoftrang som dig. Hvordan vil du så hjælpe vedkommende?
At kunne adskille os lidt fra vores stoftrang – se trangen udefra… forestille sig et andet menneske med stoftrang – hvordan vil vi hjælpe det andet menneske? Og så overføre vores idéer til os selv, er ofte en metode, der virker. Jeg forestillede mig, at min lillesøster Susan havde stoftrang – hvordan ville JEG så hjælpe hende? Jeg skrev mine svar ned og begyndte på den måde at forstå, hvordan jeg kunne hjælpe mig selv.

4) Distrahering
Nogle gange er trangen og lysten så genstridig og stædig, at det ikke hjælper at ”tale” til den. Nogle gange er der kun én vej frem, og det er god gammeldags distrahering. Stoftrang opstår på alle mulige tidspunkter, men der er et mønster.
Stoftrang viser sig ofte, når man er i en situation eller et miljø, som minder om det, man selv indtog rusmidler i. Bare det, at man går på en bestemt gade, lytter til en sang, det er blevet fredag, når man er sammen med bestemte mennesker osv. Netop derfor er det en god idé at ændre nogle af de vaner, man har; især når stoftrangen pludselig opstår – så virker det gode gamle ordsprog altså: ”Let røven og luk munden”.
Jeg mener: Når du mærker stoftrang, så skynd dig at gøre et eller andet, som kan få dig på andre tanker. Nogle har meget overskud, andre har kun lidt overskud, men her kommer et par idéer til at håndtere stoftrang, ud over det ovenstående.
Handlinger, der distraherer stoftrang: Sørg for, at du læser din sætning: “hvorfor du vil være stoffri” op, højt og tydeligt for dig selv, flere gange om dagen. Stop det, du har gang i, og gå en lang tur. Vask op, gør rent, vask vinduer, vask din cykel, din bil eller dit tøj.
Ryd op i skabe og skuffer.
Dyrk sport, fitness, løb, træning, fodbold… bevæg dig og brug dine muskler. Gå i bad, tag i svømmehallen eller i sauna. Modtag massage, akupunktur eller en anden form for behandling.
Gå på biblioteket eller museum. Læg puslespil eller tegn / mal / syng / sy / spil musik. Tag ud og se koncerter, sport, rollespil eller noget helt andet.
Ring til nogen, som ikke tager stoffer, og tal med dem (om hvad som helst). Det er godt at tale eller at være sammen med mennesker, som ikke tager stoffer. Det kan være fint med en telefonsamtale, og det er endnu bedre at få lettet røven og komme ud af hjemmet. Kom væk fra det, du kender – gør noget, som du ikke plejer at gøre.
Lav noget andet, end du plejer: gå i kirke, tal med en præst, slå græs for din nabo, besøg et familiemedlem, du ikke har set længe. Naturen er god for os, når vi har stoftrang, er stressede eller har abstinenser; gå en tur i en skov, ved vandet eller på en mark. Gå på opdagelse i skove eller på steder, som du ikke kender. Tag ud at fiske eller bade eller bare gå en tur ved en sø eller en strand. Hav gerne et kamera med, så du kan tage billeder af de oplevelser, som gør dig glad. Når du har positive oplevelser, så skriv dem ned eller tag billeder af dem og hæng dem op på væggen derhjemme. Så er du altid omgivet af positive oplevelser i dit hjem.
Naturen er fantastisk gavnlig, når vi mennesker har brug for ro.
Her kommer nogle af de ting, der virkede godt for mig: Jeg flyttede til en ny lejlighed og væk fra det dårlige miljø. Jeg gik i behandling på Slagelse Misbrugscenter (nov. 2009-aug. 2010). Jeg takkede ja til alt, hvad misbrugscenteret tilbød: NADA, terapi, psykolog, samtaler med læge, sygeplejerske og gruppe-opgaver. ALT. Jeg gik i svømmehal og sauna hver uge. Jeg begyndte at arbejde lidt frivilligt i en fodboldklub og i en PC-café. Netop dét at kunne gøre en lille forskel, være til gavn for andre og samfundet – lave noget, som gav mening – noget, som betød, at jeg følte mig betydningsfuld; DET var med til, at jeg blev stærkere og fik det bedre.
Jeg anerkendte, at jeg ikke kunne klare det alene. Jeg begyndte at cykle og gå mindst to gange om dagen. Jeg skrev min sætning ned og hængte den op og sagde den højt for mig selv mindst fem gange om dagen. Jeg talte med en præst en gang om ugen (jeg er ikke religiøs, men at tale om de svære emner er vigtigt). Jeg gik på biblioteket og læste i bøger, som interesserede mig, fx om Maya-indianerne. Det er ikke så vigtigt, hvad jeg læste; det vigtige var, at min hjerne var optaget af noget andet, end den plejede. Jeg gik fra min kæreste, jeg udskiftede venner, jeg skiftede job og jeg flyttede væk fra et skidt miljø og ind til et bedre miljø.
Jeg begyndte at drikke mere vand, spise flere grøntsager og mere fisk Jeg stoppede med at drikke kaffe efter kl 17, da søvnen er super vigtig. Jeg begyndte at se min lillesøster og nogle gode venner (som ikke tog stoffer eller lavede kriminalitet), og vi lavede almindelige ting sammen:
gik ture, lavede mad, så film, snakkede, spillede spil og hyggede os. Hvad du gør, er op til dig – kan du lave noget, som interesserer dig, og som du synes er sjovt, er det bare endnu bedre.

5) Lav en strategi
Lav et stykke papir, en plan for, hvad du kan gøre, hvis du får stoftrang. Det vigtigste er, at du har en plan for, hvad du kan gøre, når du pludselig bliver overvældet af lyst og trang.
Det kan virke overvældende at tænke på afholdenhed eller et stærkt reduceret forbrug resten af livet. Tag en dag ad gangen. Måske bare en time. Og udsæt derefter endnu en dag eller endnu en time. Stof- og drikketrang aftager med tiden. Beløn dig selv: Hver gang du har været afholdende i en bestemt periode – et døgn eller en uge – så husk at belønne dig selv.

Se en god film, spis en dejlig middag eller hyg dig med dine venner. Til slut er det vigtigt for mig at sige, at jeg ikke er misbrugsbehandler, psykolog eller andet. Jeg bruger mine egne erfaringer og erfaringer fra andre mennesker, som er kommet ud af deres misbrug. Det er på eget ansvar at anvende den info, jeg deler – men alt, hvad jeg skriver, virkede godt for mig. Jeg vil i alle tilfælde anbefale dig at tale med din læge eller det lokale misbrugscenter, såfremt du har brug for professionel rådgivning.

Skrevet af : Martin Fritzen

Martin Fritzen

I mere end 13 år var jeg afhængig af alkohol & stoffer. Jeg mistede alt, var ved at dø flere gange. Det tog mig 4 år at blive stoffri.

I dag er jeg ansvarlig for esport hos Dansk Firmaidrætsforbund og holder foredrag om min vej ud af misbruget.

Martin Fritzen foredrag om misbrug

Clara, elevrådsformand, Nørresundby Gymnasium

…”Fra elevrådets side er vi ovenud imponerede over dit foredrag. Det var personligt og ærligt. Du var i stand til at lægge kortene på ordet og fortælle konsekvenserne af dit stofmisbrug uden at skjule noget. Derfor vil vi sige stort tak for du ville komme. Jeg har også været ude at snakke med de andre i elever på skolen og også de var meget tilfredse med dit foredrag. Særligt nævnes din ærlighed og måde at fremføre foredraget på i et normalt “nede på jorden” tonelege. Eleverne følte sig “trygge” ved dig da du virkede 100 % sandfærdig”

Foredrag om alkohol, pille & stofmisbrug

Fra Narkoman til Rollemodel – Sådan overvandt jeg 13 års stofmisbrug

Fra 1995-2009 var jeg dybt afhængig af rusmidler. Da misbruget var på sit højeste, indtog jeg hver dag en giftig blanding af 40-60 piller, hash, alkohol, amfetamin og kokain. Jeg var så langt ude, at jeg – uden skrupler – løj over for og stjal fra min familie. Jeg stjal fra min arbejdsplads og blev fyret. Jeg blev anholdt, jeg mistede alt og var ved at dø flere gange.

Ny, opdateret version af bogen udgivet i 2021

Fra narkoman til rollemodel

Få en gratis smagsprøve på bogen

Fra 1995-2009 var jeg dybt afhængig af rusmidler. Da misbruget var på sit højeste, indtog jeg hver dag en giftig blanding af 40-60 piller, hash, alkohol, amfetamin og kokain. Jeg var så langt ude, at jeg – uden skrupler – løj over for og stjal fra min familie. Jeg stjal fra min arbejdsplads og blev fyret. Jeg blev anholdt, jeg mistede alt og var ved at dø flere gange. Læs og oplev min levende fortælling, hvor jeg afslører, hvordan en simpel hovedpine startede mit misbrug og hvordan jeg brugte fire forsøg og flere år på at kæmpe mig tilbage til livet.

[mc4wp_form id="2837"]

DBC lektørudtalelse juni 2021: “En åbenhjertig og ærlig beretning om et liv på total deroute og om omsider at finde styrke og hjælp til at overvinde afhængigheden.”